Nádas Péter Würth-díjat kapott

Nádas Péter tüntették ki a német Reinhold és Carmen Würth Alapítvány irodalmi díjával, az elismerést csütörtökön adták át Stuttgartban.

Nádas Péter kapta a német Würth-díjat

Nádas Péter magyar író kapta az európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díjat. A kétévente odaítélt elismerést 2014 tavaszán Stuttgartban adják majd át.

Fogadjunk: Nádas

Hetek óta folynak a találgatások, vajon odaítéli-e a Svéd Akadémia Nádas Péternek – azaz másodszor is egy magyar írónak - az Irodalmi Nobel-díjat. A sorsdöntő bejelentésig van még kis idő, olvassák el addig összeállításunk: Nádastól, Nádasról.

Nobel-jelölések és -esélyek

Mindössze pár napra vagyunk attól, hogy megtudjuk, ki az Irodalmi Nobel-díj idei díjazottja. A tavalyi nyertes kínai Mo Jen kitüntetése szinte mindenkit meglepett, a találgatások most is folynak, hogy idén újra egy kevésbé ismert szerzőt vagy egy régi Nobel-várományost díjaz-e a Svéd Akadémia. Most annak jártunk utána, hogyan működik a Nobel-jelölés folyamata.

Nobel-díj: Nádas Péter a harmadik legesélyesebb

Közzétette oddsait a Ladbrokes fogadóiroda, mely Murakami Haruki japán írót tartja a legesélyesebbnek az idei irodalmi Nobel-díjra. Másodikként Joyce Carol Oates amerikai íróra, harmadikként Nádas Péterre lehet fogadni.

Tizenegy külföldi írót hívtak meg a zágrábi Nemzetközi Irodalmi Fesztiválra

Tizenegy külföldi írót, köztük Nádas Péter magyar, Claudio Magris olasz, Jaume Cabré katalán és Goce Szmilevszki macedón szerzőt hívták meg a szervezők a csütörtökön kezdődő zágrábi Nemzetközi Irodalmi Fesztiválra.

Nézze meg a Nádas Péterről szóló portréfilm előzetesét!

Cmarits Gábor rendezésében készül a Párhuzamosok / Paralllels című dokumentumfilm Nádas Péterről. Az alábbi előzetesben feltűnik a szerzőn kívül Esterházy Péter, Ilma Rakusa, Christina Virágh, Nádas német fordítója és Gönczy Gabriella, a Gragger Róbert Intézet vezetője. - Nagyon kíváncsian várjuk a filmet, a bemutató időpontjáról egyelőre nem tudunk.

Újabb német elismerés Nádas Péternek

A negyedik rangos német díját kapta meg Nádas Péter a Párhuzamos történetek című regényéért.

Nádas Péter és Christina Viragh Brücke Berlin-díjat kapott

Nádas Péter és német fordítója, Christina Viragh kapta az idei Brücke Berlin-díjat a Párhuzamos történetek című regényért; az elismerést kedden adták át a német fővárosban.

Nádas Németországban vs Rushdie Indiában

Nádas Péter újabb német elismerés küszöbén, Salman Rushdie-t viszont továbbra sem szeretik sokan, Kínában tömegek özönlenek a könyvvásárokra is, Olaszországban pedig a diákokra ártalmasnak tartják az Isteni színjátékot. - Külügyi ügyek.