„Józan lapály vagy éppen derűs kis szakadék”

Jánossy Lajos beszélgetése a litera Írogatsz még? sorozatában

Nádasdy Ádám ezt kérdezte tőled:

Csöppet se lazult a fegyelem?Nádas Péter: Köszönöm kérdésedet, de még mennyire meglazult. Harmincegy évet ültem le, két regényt, nem volt lazaság, nem volt könnyítés. Reggelente még mindig itt ülök az asztalomnál, de ahogy kinézek az ablakon, s ez alig elkerülhető, máris mennék ki. Ma például azonnal kimentem. Hacsak nem vagyok éppen valamire kíváncsi.  Akkor úgy, mint régen, szótárról lexikonra, lexikonról kézikönyvre. Anélkül, hogy valamilyen határozott célja vagy értelme lenne.


Vizit - Bán Magda interjúja

Nádas Pétert a Fire and Knowledge című nemrégiben megjelent új, angol nyelvű, esszéket és novellákat egymás mellett közlő kötete kapcsán kérdezte az elmúlt öt évről és darabjairól is Bán Magda. A beszélgetés 2007. október 14-án vasárnap, a szerző születésnapján hangzott el az MR1 Kossuth Rádió Esti séta című műsorában - az itt közölt interjú a beszélgetés hosszabb, szerkesztett változata.Friderikusz Sándor interjúja"Talán éppen valamiféle kijózanodás következik" - Popovics Gizella interjújaAzok a témák, amelyek a balatonőszödi beszéd óta uralják a politikai életet, erősen különböznek a régi demokráciák témáitól – ez Nádas Péter megállapítása. Lehet moralizálni, de időt és figyelmet vesz el a fontos kérdésekről. A Kossuth-díjas író Berlinből telefonon adott interjút.  
Friderikusz Sándor interjúja"A politikai erők számára legyen tanulság, hogy elfogadhatatlan a cinikus kitérés alapvető morális kérdések elől. És ugyanilyen elfogadhatatlan az alkotmányos határokat áttörő cselekmények akár burkolt igazolása is." (Sólyom László)


Friderikusz Sándor interjújaA Könyvhétre jelent meg egy interjúkötet, amelyben Mihancsik Zsófia Nádas Péterrel több éven át folytatott beszélgetéseit olvashatják. Az írót pár nappal ezelőtt - ez már egy másik hír - a Berlini Művészeti Akadémia tagjává is választották. Mondhatnám, hogy mindkettő alkalom arra, hogy Nádas Péterrel együtt tölthessünk pár percet, de legyen ez inkább csak ürügy. Itt van tehát Nádas Péter.
Bánkuti Gábor interjújaA Művészetek Palotájában tegnap megnyílt a XXV. Sajtófotó Kiállítás, amelyen 2 nagydíjat, 12 kategóriában összesen 36 díjat és 4 különdíjat osztottak ki. Az egy hónapig nyitva tartó és belépődíj nélkül megtekinthető tárlatot Nádas Péter nyitotta meg. Ritka pillanatok, a világhírű író a következő néhány percben kudarcairól is vall.

"Le kell vetkőzni, föl kell öltözni..." - Németh Gábor interjúja2005. november 17-én Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényét mutatták be a budapesti Corvinus Egyetem könyvtárában. Az itt közölt szöveg az ott elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.


Véget ért a húszéves börtönbüntetés – Mézes Gergely interjújaMilyen egy író, ha befejez egy ezerötszáz oldalas regényt? Kimerült. Olyannyira, hogy abba akarja hagyni az írást is. Nádas Péter, a Párhuzamos történetek szerzője szerint a háromkötetes regény megírása egy húszéves fogsághoz hasonlítható, épp ezért most valami másba akar fogni.  
Váradi Júlia interjúja