Nádas Péter a 9. Nemzetközi Irodalmi Fesztivál vendége volt BerlinbenFehéri György adott hírt a literának

A Nemzetközi Irodalmi Fesztivált Berlinben idén a Collegium Hungaricum épületében rendezték, szeptember 9. és 20. között. Az immár 9. alkalommal megtartott, jelentős eseménynek Nádas Péter író volt az egyik magyar vendége.

9. alkalommal rendezték meg Berlinben nem csupán Németország, hanem Európa egyik legnagyobb irodalmi fesztiválját. Az elmúlt évek vendégeinek listájából szemezve olyan nevekre bukkanunk, mint Claudio Magris, Alan Sillitoe, Albert Manguel, Mario Vargas Llosa, Doris Lessing, Jorge Semprun; vagy az idén: Nadine Gordimer, Siegfried
Lenz, Robert Littell.

Szeptember 9-18. között átlagosan napi 2-3, összesen 22 rendezvény volt „magyar területen“, s a nézőszám sem lebecsülendő: 1500-1700 vendég látogatott el a Dorotheenstraße-i új épületbe.

A Fesztivál sokszínű műsorajánlatát még csak felsorolni sem egyszerű, csupán a főcímeket említve a 100.000
példányszámban megjelenő műsorfüzetből: A világ irodalmai – Kaleidoszkóp – Nemzetközi gyermek- és ifjúsági irodalom - Fókuszban az arab világ – Reflexiók – Emlékezet, beszélj! – Különlegességek – Irodalom a celluloid szalagon.

Három
magyar esemény is volt a CH-ban: szeptember 14-én Nádas Péter olvasott, 15-én pedig két fiatal német írónő, Susanne Heinrich és Judith Schalansky társaságában Kupcsik Lidi és Deres Kornélia mutatkozott be a nemzetközi közönségnek. A negyedik magyar/angol vendég George Szirtes volt, az 1948-ban Budapesten született és 1956 óta Angliában élő költő és műfordító.

A CH a legjobban látogatott eseménye Nádas felolvasása volt.

Forrás: Litera