Nobel-díj: Nádas Péter a harmadik legesélyesebb

Murakami Harukit hosszú évek óta az irodalmi Nobel egyik nagy esélyeseként emlegetik. Ha a bukmékereken múlna, akkor a japán szerző venné át idén a Svéd Királyi Tudományos Akadémia által kiosztott díjat, az ő nyerési esélyeire a Ladbrokes-nál jelenleg 3:1 arányban lehet fogadni.

De nem volt ez másképp tavaly sem, hiszen már akkor is ő volt a legnagyobb favorit, az irodalmi Nobelt végül azonban a kínai Mo Jen kapta.

A fogadóirodánál szintén a nagy esélyesek között tartják számon az amerikai Joyce Carol Oates írót (6:1), szorosan mögötte áll Nádas Péter (7:1). A favoritok között található még a dél-koreai Ko Un (10:1), a kanadai Alice Munro (12:1) és a szíriai Adonis (14:1).

Az irodalmi Nobel nyertesét októberben hirdetik ki, a pontos dátum egyelőre még nem ismert.

Nádas Pétert az utóbbi években, így 2011-ben és 2012-ben is esélyesnek tartották mind a fogadóirodák, mind pedig a sajtó és az elemzők. A Ladbrokes fogadóirodánál már 2011-ben negyedik helyen állt az író Párhuzamos történetek című regényével. Tavaly 8/1-hez lehetett Nobel-díjára fogadni, mint ahogy a végül nyertes Mo Jenére is. Az abszolút esélyesnek az idén is elsőnek kikiáltott Murakami Harukit tartották (2/1). Hogy igaz lesz-e, amit a Die Welt kritikusa tavaly jósolt, hogy Kertész Imre után Nádas Péter is irodalmi Nobel-díjat kap majd, októberben derül csak ki.

The Guardian / Litera